Kredite već tražilo 300 kompanija

Bez autora
Jun 14 2010

Za nepunih mjesec dana Investiciono-razvojnom fondu se javilo 300 kompanija koje su zainteresovane za kreditiranje, odnosno korišćenje novca iz njegove kase. Od sredine maja, odnosno od objavljivanja konkursa za kreditiranje imali su blizu 300 razgovora sa potencijalnim korisnicima kredita. To najbolje govori o interesovanju biznisa za ovaj način kreditiranja i pokazuje opravdanost formiranja fonda. Konkursom su predviđene dvije osnovne kreditne linije. Jedna se realizuje posredstvom i uz garancije poslovnih banaka, a druga podrazumijeva direktno kreditiranje malih i srednjih preduzeća. Oba proizvoda sa kojima IRF nastupa na finansijskom tržištu imaju više varijacija obzirom na sektorsku različitost - proizvodne djelatnosti, poljoprivreda, turizam i ugostiteljstvo, usluge. Proizvodi, odnosno kreditni paketi fonda diferencirani su i usklađeni sa Vladinom politikom - posebno u dijelu usklađivanja regionalnih disproporcija u razvoju Crne Gore...

Kredite već tražilo 300 kompanijaZa nepunih mjesec dana Investiciono-razvojnom fondu se javilo 300 kompanija koje su zainteresovane za kreditiranje, odnosno korišćenje novca iz njegove kase.

- Od sredine maja, odnosno od objavljivanja konkursa za kreditiranje imali smo blizu 300 razgovora sa potencijalnim korisnicima kredita. To najbolje govori o interesovanju biznisa za ovaj način kreditiranja i pokazuje opravdanost formiranja fonda - kaže njegov izvršni direktor Predrag Poček.

Konkursom su predviđene dvije osnovne kreditne linije. Jedna se realizuje posredstvom i uz garancije poslovnih banaka, a druga podrazumijeva direktno kreditiranje malih i srednjih preduzeća. Oba proizvoda sa kojima IRF nastupa na finansijskom tržištu imaju više varijacija obzirom na sektorsku različitost - proizvodne djelatnosti, poljoprivreda, turizam i ugostiteljstvo, usluge... Proizvodi, odnosno kreditni paketi fonda diferencirani su i usklađeni sa Vladinom politikom - posebno u dijelu usklađivanja regionalnih disproporcija u razvoju Crne Gore, objašnjava Poček.

Fond nije prekidao praksu Fonda za razvoj, kao pravnog prethodnika.

Poček kaže da u saradnji sa poslovnim bankama, u opravdanim slučajevima kompanijama koje zapadnu u poslovne probleme prolongiraju plaćanje obaveza - produžavanjem grejs perioda ili roka otplate.

- Ovaj vid relaksacije kompanija nije ništa manje značajan od odobravanja novih kredita. Pod opravdanim razlogom za produženje roka otplate podrazumijeva se poštovanje uslova iz osnovnog ugovora o kreditu - namjenskog trošenja novca, upošljavanje navedenog broja radnika - kaže izvršni direktor Fonda.

Predstavnici fonda su ponudili saradnju svim crnogorskim bankama u projektu finansiranja mikro, malih i srednjih preduzeća.

Direktor fonda kaže da su sve banke pokazale spremnost da sarađuju u gotovo svim finansijskim proizvodima koji će biti realizovani pod patronatom ove institucije. Nekoliko poslovnih banaka najavilo je da će u narednih par dana dostaviti konkretne projekte za finansiranje biznis ideja malih i srednjih preduzeća.

- Menadžment fonda je razgovarao sa predstavnicima privrednih asocijacija - MBA, Unije poslodavaca, Zanatske komore i drugih, za razvoj preduzetništva i sektora malih i srednjih preduzeća, zainteresovanih subjekata ali i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom finansija dr Igorom Lukšićem. U organizaciji Privredne komore održana je prezentacija programa investicionih aktivnosti- program i dinamika budućih investicionih aktivnosti i kreditno-garantna šema. Potpisivanjem sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji projekta "GEM Crna Gora" fond je zasnovao partnerski odnos sa Ekonomskim fakultetom Podgorica kao nosiocem projekta i institucijama partnerima u ovom projektu - Ministarstvom ekonomije, Direkcijom za razvoj MSP, Zavodom za zapošljavanje i Privrednom komorom. Cilj ovog projekta je praćenje i razvijanje indikatora kojima se mjeri preduzetnička aktivnost u našoj zemlji. Kako je Crna Gora jedina zemlja Zapadnog Balkana u kojoj se nijesu vršila GEM istraživanja, ovaj projekat imaće nesumnjiv značaj za budući razvoj kako preduzetništva, tako i razvoja cjelokupne crnogorske privrede - kaže Poček.

- Sve su ovo početni koraci ka ostvarenju ciljeva Fonda koji pretenduje da postane prestižna kredibilna institucija, koja će biti partner domaćoj preduzetničkoj eliti i finansijskim institucijama, ali i uvažen partner evropskim investicionim institucijama sa kojima planira zajedničke projekte - kaže izvršni direktor.

Investiciono-razvojni fond je, da podsjetimo, nova institucija na crnogorskom finansijskom tržištu koja bi trebalo da podstakne i ubrza privredni razvoj Crne Gore kroz pružanje finansijske i nefinansijske podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, finansiranju infrastrukturnih, ekoloških i drugih projekata od vitalnog značaja za nacionalnu ekonomiju. Ovaj fond je registrovan kod Privrednog suda kao akcionarsko društvo u stoprocentnom vlasništvu države Crne Gore.

Mikro fondovi u Podgorici i Baru

Fond je potpisao sporazume o osnivanju mikrofondova sa predstavnicima opštine Podgorica i Bar.

- Formiranjem mikro-fondova obezbijediće se neophodna kreditna sredstva za podršku preduzetnicima i sektoru malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou - kaže Poček dodajući da se uspostavlja intenzivna saradnja sa srodnim institucijama iz regiona.

Potpisan je sporazum o saradnji sa slovenačkim Fondom za preduzetništvo što će doprinijeti bržem i efikasnijem uspostavljanju i sprovođenju poslovne politike IRF – a. U planu je i da fond uskoro uspostavi saradnju i sa drugim institucijama sličnog profila iz regiona i šire. Ocijenjeno je da je bitno uspostavljanje saradnje sa kredibilnim međunarodnim finansijskim institucijama poput EIB, EBRD kako bi se proširila finansijska podrška za sprovođenje budućih programa IRF -a. Menadžment je već inicirao saradnju sa ovim međunarodnim institucijama. U novoformiranom crnogorskom fondu već borave stručni konsultanti, eksperti iz inostranstva - kaže Poček.

Otkup potraživanja

Menadžment fonda analizira mogućnost da u narednom periodu pokrene i faktoring - otkup potraživanja.

- Odluka zavisi od rezultata analize - obuhvata privrednog okruženja u Crnoj Gori i potrebe obezbjeđivanja alternativne finansijske podrške realnom sektoru ekonomije, zakonskih pitanja koja su značajna za razvoj komercijalnih i finansijskih aktivnosti u domenu faktoringa. U obzir se moraju uzeti i organizacioni i regulatorni aspekti novoosnovanog fonda koji bi na finansijskom i komercijalnom tržištu pružao te usluge - objašnjava Poček.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik